Nakon višemjesečnih priprema Seha Sana pokreće proizvodnju

Bez autora
Aug 01 2011

Nakon višemjesečnih priprema s radom je počeo pilanski pogon u Drvnoj industriji Seha Sana u Sanskom Mostu. U planu je pokretanje i ostalih proizvodnih segmenata i zapošljavanje većeg broja radnika. Uložili su velika sredstva u revitalizaciju elektropostrojenja koja su bila potpuno devastirana kako bi bilo omogućeno napajanje strujom proizvodnih pogona. Istovremeno, radilo se na otklanjanju birokratskih i administrativnih smetnji, a provedene su i aktivnosti na planu čišćenja i uređenja kruga preduzeća. U narednih nekoliko mjeseci proradit će i ostali proizvodni segmenti preduzeća u kojima će se proizvoditi profili i dijelovi za namještaj koji će se izvoziti na njemačko tržište. Ova kompanija u Njemačkoj posjeduje nekoliko preduzeća koja se bave proizvodnjom namještaja. U Sanskom Mostu će proizvoditi dijelove koji će se sklapati u njemačkim fabrikama.

Nakon višemjesečnih priprema Seha Sana pokreće proizvodnjuNakon višemjesečnih priprema s radom je počeo pilanski pogon u Drvnoj industriji Seha Sana u Sanskom Mostu. U planu je pokretanje i ostalih proizvodnih segmenata i  zapošljavanje većeg broja radnika.

- Uložili smo velika sredstva u revitalizaciju elektropostrojenja koja su bila potpuno devastirana kako bi bilo omogućeno napajanje strujom proizvodnih pogona. Istovremeno, radilo se na otklanjanju birokratskih i administrativnih smetnji, a provedene su i aktivnosti na planu čišćenja i uređenja kruga preduzeća - kazao je Salih Hajder, direktor firme.

Njemačko tržište

Prema njegovim riječima, u narednih nekoliko mjeseci proradit će i ostali proizvodni segmenti preduzeća u kojima će se proizvoditi profili i dijelovi za namještaj koji će se izvoziti na njemačko tržište.

- Naša kompanija u Njemačkoj posjeduje nekoliko preduzeća koja se bave proizvodnjom namještaja. U Sanskom Mostu ćemo proizvoditi dijelove koji će se sklapati u našim njemačkim fabrikama - ističe Hajder.

U Seha Sani trenutno radi  47 radnika, a nakon pokretanja ostalih proizvodnih cjelina bit će ih zaposleno oko 140.

Načelnik općine Sanski Most Mustafa Avdagić izrazio je zadovoljstvo pokretanjem rada fabrike, ali je istakao da će lokalna vlast s oprezom pratiti sva buduća dešavanja u Seha Sani.

Loša iskustva

- Proteklih godina imali smo loša iskustva s privatizacijom Drvne industrije Sana, koja je nekada bila nosilac ekonomskog razvoja naše općine. Trudit ćemo se da pomognemo investitorima u skladu s našim mogućnostima - rekao je sanski načelnik.

Podsjetimo, nekadašnju Drvnu industriju u Sanskom Mostu prije četiri godine privatizirala je turska kompanija Seha Endustryel Jatirmilar. U prve tri godina Turci nisu ulagali niti su pokretali proizvodnju, a pravdali su to teškoćama u kompaniji i svjetskom ekonomskom krizom. Agencija za privatizaciju USK ih je prije dvije godine posljednji put upozorila pred raskid kupoprodajnog ugovora zbog neizmirenja obaveza. Prema riječima predstavnika ove kompanije, sada su stečeni uvjeti za ulaganja i ispunjenje obaveza iz kupoprodajnog ugovora.

Očekivanja radnika

Predsjednik sindikata radnika ovog preduzeća Ale Krupić naglasio je da zaposleni, osim  radnih mjesta, očekuju i povezivanje penzionog i zdravstvenog osiguranja.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik